«Llegim més: Operació rescat» (Gimcana ESO)

 

20200310-Llegim_Mes-Operacio_Rescat-Gimcana_Literaria-Llibres_Vic_Osona-1r_2n_ESO-Banner

 

Vic és una ciutat extraordinària. I ho és per molts motius (i podríem començar a fer llista i segurament no acabaríem mai més, hehe), però des de la vessant literària, la capital d’Osona ha aconseguit una fita assolida per pocs abans: tots els agents de la ciutat, vinculats al món de llibre, s’han unit en un mateix espai per promoure conjuntament iniciatives de foment de la lectura entre els alumnes de la ciutat. És així com va néixer el col·lectiu «Llegim més».

En l’edició 2020, el col·lectiu «Llegim més» està format per: Llibreria Anglada, Llibreria Mater, Llibreria Gomets, Muntanya de Llibres, Llibreria Foster & Wallace, Abacus Vic, El Cafè de les Lletres, Llibreria Martina, Costa Llibreter, Eumo Editorial, Centre de Normalització Lingüística d’Osona, Biblioteca del Seminari, Biblioteca de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i Biblioteca Joan Triadú.

Aquest trimestre he tingut l’oportunitat de col·laborar amb tots ells en el disseny d’una gimcana que tenia com a objectiu fomentar la lectura entre el públic adolescent (1r-2n ESO) i promoure la visita física a les llibreries de Vic i a la resta d’entitats vinculades amb el món del llibre de la ciutat, com a punts de foment de la lectura: la gimcana «Llegim més: Operació rescat»

 

20200310-Llegim_Mes-Operacio_Rescat-Gimcana_Literaria-Llibres_Vic_Osona-1r_2n_ESO-Llibreters

 

La gimcana va començar la setmana del 10 al 16 de febrer del 2020, durant la qual els professors dels instituts van llegir als seus alumnes un missatge escrit pels organitzadors de la gimcana, en els quals se’ls anunciava l’activitat i se’ls demanava que estiguessin preparats per participar-hi a finals de mes:

 

«El futur del planeta és a les vostres mans! Un exèrcit extraterrestre vol conquerir la Terra. Només els alumnes de 1r i 2n d’ESO podeu aturar la invasió!

Els Doctors Triadú, experts en el món dels ovnis, han construït l’únic invent que pot salvar-nos: una màquina capaç de crear un escut de protecció al voltant de tot el planeta. Els invasors, però, han segrestat els doctors abans que poguessin posar l’aparell en funcionament, i ara ningú no sap a on és la màquina ni com fer-la funcionar! Voldreu ajudar-nos?

— Per recuperar la màquina haureu de visitar diversos punts de la ciutat de Vic. La recerca s’iniciarà el divendres 21 a les 6 de la tarda i tindreu fins el 29 de febrer a les 2 del migdia per poder-hi participar. Apunteu-vos-ho a l’agenda!
— Podreu realitzar la recerca sols o en grup (màxim 4 persones per equip). Penseu un nom pel vostre equip!
— Podreu guanyar entrades per PortAventura, pel Tibidabo, per la Bolera de Vic i pels Multicines Sucre. Accepteu la missió?

Si és que sí, d’aquí a uns dies ens tornarem a posar en contacte. De part dels Doctors Triadú: Moltes gràcies!»

 

20200310-Llegim_Mes-Operacio_Rescat-Gimcana_Literaria-Llibres_Vic_Osona-1r_2n_ESO-Poster

 

La primera prova de la gimcana va consistir en desxifrar l’única pista que els Doctors Triadú ens havien pogut deixar, abans de la seva desaparició precipitada: un maletí tancat i un cronòmetre de 15 minuts (el temps per poder descobrir el codi numèric per obrir el maletí abans de la seva autodestrucció). La penúltima setmana de febrer del 2020, un representant de la Biblioteca Joan Triadú i una servidora vam visitar els 7 instituts de Vic per plantejar la primera prova als alumnes de 1r i 2n d’ESO (IES Vic, Institut La Plana, Sagrat Cor, Sant Miquel, Fedac Vic, Escorial, Institut Jaume Callís). En superar-la, els alumnes van aconseguir el formulari d’inscripció per poder participar a la següent fase de la gimcana (també disponible a la pàgina web de la biblioteca). Més de 40 grups i gairebé 1.200 alumnes. Hauríeu d’haver vist la rapidesa amb què tots els participants van coordinar-se per resoldre el misteri abans que se’ls acabés el temps!

 

20200310-Llegim_Mes-Operacio_Rescat-Gimcana_Literaria-Llibres_Vic_Osona-1r_2n_ESO-Escoles

 

20200310-Llegim_Mes-Operacio_Rescat-Gimcana_Literaria-Llibres_Vic_Osona-1r_2n_ESO-Escoles_materials

 

Un cop complert, el formulari d’inscripció s’havia de portar a la Biblioteca Joan Triadú, a on se’ls entregava el passaport necessari per descobrir l’amagatall de la màquina capaç de salvar la vida al planeta. Del divendres 21 de febrer a les 6 de la tarda al dissabte 29 a les 2 del migdia, els participants van haver de visitar diversos punts de la ciutat de Vic, relacionats amb el món del llibre, per poder desxifrar el missatge codificat del passaport. En resoldre el misteri, els participants van obtenir una ubicació i una contrasenya, que els va permetre accedir al gran enigma final.

 

20200310-Llegim_Mes-Operacio_Rescat-Gimcana_Literaria-Llibres_Vic_Osona-1r_2n_ESO-Gimcana

 

Aquest dimarts, 10 de març, s’han donat a conèixer els noms dels guanyadors. Els participants més ràpids van tardar menys d’un dia a resoldre tots els misteris! Premis segurs pels primers 3 equips a resoldre la gimcana (segons la rapidesa en la resolució dels enigmes): 4 entrades per PortAventura, 4 entrades pel Tibidabo i 4 entrades per La Bolera de Vic. A més a més, s’han sortejat 2 lots de 4 entrades pels Multicines Sucre de Vic, entre tots els equips que havien resolt correctament la gimcana. Feu clic aquí per accedir al llistat complet amb els noms de tots els guanyadors.

Aquí trobareu un petit recull de premsa:

25/02/2020 – «El 9 Magazín» (El9TV) – Entrevista de la Clàudia Dinarès a l’Esther Farrés, directora de la Biblioteca Joan Triadú, i a en Jordi Anglada, llibreter de la Llibreria Anglada, dos dels membres del col·lectiu «Llegim més», per parlar de la gimcana i la resta d’activitats organitzades per la Segona Setmana del Foment de la lectura de Vic (a partir del minut 00:10:13).

21/02/2020 – El9nou (Jordi Vilarrodà) – «Els adolescents són l’objectiu de la segona setmana Llegim Més de Vic. L’escriptora Teresa Saborit ha creat el guió de la gimcana.»

20/02/2020 – «Al Dia Catalunya central» (El9TV) – Notícia: «Setmana del foment de la lectura adreçada als adolescents»

18/02/2020 – Notícies Ajuntament de Vic – «La setmana del foment de la lectura de Vic s’enfoca al públic adolescent ‘Llegim més… amb els adolescents’ tindrà lloc entre el 24 i el 29 de febrer i destaquen una gimcana literària i una xerrada destinada als pares i mares per fomentar l’hàbit lector entre els joves de 12 a 14 anys»

Espero que tots els participants hàgiu gaudit de l’experiència. Un plaer haver-vos conegut, gent de «Llegim més», i un honor haver tingut l’oportunitat de dissenyar una gimcana pel miler d’alumnes de 1r i 2n d’ESO de la ciutat de Vic. Espero que puguem tornar a col·laborar en un futur!

 

20200310-Llegim_Mes-Operacio_Rescat-Gimcana_Literaria-Llibres_Vic_Osona-1r_2n_ESO-Roda_premsa

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.