Papiroflèxia Brossiana

20200702-Jornada_Joan_Brossa-Fundacio_Brossa-Papiroflexia_Brossiana-Gamificacio-Sonet_paper

Ja sabeu que les «idees de bombera» (aquí altrament conegudes com a «gamificació») són la meva especialitat. Així que quan la Judith Barnés, de la Fundació Joan Brossa, em va proposar de participar en la «VI Jornada Educativa Joan Brossa» no m’hi vaig poder negar ;)

El repte? Dissenyar una dinàmica creativa, de curta durada, que els participants poguessin fer des de casa seva, al final del matí. Una activitat en la qual ells fossin els protagonistes, que girés al voltant de l’obra de Brossa i que ells, al seu torn, poguessin realitzar amb els seus alumnes.

La Jornada Educativa Joan Brossa és una trobada anual que la Fundació Brossa organitzada a principis d’estiu, per compartir experiències i donar veu als alumnes, als docents i als col·laboradors amb els quals han treballat l’obra del poeta durant el curs. Aquest any, degut a les restriccions decretades per contenir la pandèmia de la Covid19, la trobada s’ha hagut de traslladar a format online, però això no ha estat impediment per mantenir l’esperit col·laboratiu i innovador.

«Papiroflèxia Brossiana» ha estat el títol de la meva intervenció. Dues propostes de papiroflèxia creativa: una per alumnes de primària (més senzilla) i una altra pensada per joves d’ESO i Batxillerat (una «mica» més complexa, hihi).

Entrant en més detall, la primera proposta és un disparador de creació literària. Primer es construeix el típic joc d’«endevinar la fortuna» (qui no hi ha jugat a l’hora del pati, quan era petit?, hehe), amb la peculiaritat que s’hi escriuen paraules pròpies de l’univers brossià («Barcelona», «arlequí», «màgia»,…), i després s’utilitza el joc per escollir tres paraules a l’atzar, que es prenen com a base per escriure un petit relat.

La segona proposta és una reacreació del poema «Sonet de paper» de Joan Brossa (gràcies Judith per descobrir-me’l!). Partint d’una plantilla prèviament dissenyada, i seguint les instruccions, els participants construeixen una estrella al mateix temps que recuperen els versos del poeta: «Agafes i doblegues el sonet, / que formi quatre gruixos de paper / i hi marques tres rectangles ABB / A de manera que s’aguanti dret […]».

Voleu provar de fer els dos exercicis des de casa? Primer descarregueu-vos la plantilla que trobareu en aquest enllaç (imprimiu el document a una sola cara!). Després recupereu les explicacions que trobareu en el vídeo de la Jornada, que la Fundació Brossa ha penjat a YouTube (a partir del minut 2:17:58).

Per últim, no us perdeu el resum de la Jornada que la Fundació Joan Brossa ha penjat al seu blog. Per molts anys semblants obres!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.