Aquesta setmana… La versió original de «L’aneguet lleig» (Andersen)

20171026-Vull_Escriure-Aneguet_lleig-Andersen-Swan-Dron_Footage_Ace

Qui no coneix la història de l’aneguet rebutjat per tots? Qui no ha sentit alguna vegada el relat de la seva (gairebé miraculosa) transformació final?

Però qui ha llegit el conte original tal i com el va escriure Hans Christian Andersen el 1843?

Andersen no va escriure els seus relats pensant en els infants. La versió original de «L’aneguet lleig» n’és un bon exemple. En un cas clar del que avui qualificaríem com a bullying, l’aneguet creix odiat i acomplexat pel món sencer. Les descripcions són crues. Les escenes esmolades i tallants. Cap al final del relat, l’aneguet està tan desesperat i sobrepassat per la situació que es planteja seriosament l’opció de fer el que faci falta per acabar d’una vegada per totes amb aquell dolor… El que sigui.

A l’últim instant, l’aneguet se salva per una casualitat del destí (en això la versió popular i l’original coincideixen), però què hauria passat si hagués tardat uns instants més a mirar-se a l’aigua? Què hauria passat si no s’hi hagués mirat mai?

Com deia Einstein: «Tothom és un geni, però si jutges un peix per la seva habilitat per grimpar pels arbres, passarà la resta de la seva vida creient que és idiota.» Diuen que la història de l’aneguet lleig és en realitat la història del propi Andersen. En un moment determinat del conte, el protagonista manté una discussió amb la gallina que semblaria avalar aquesta hipòtesi: i si, en lloc de «ganes de nedar», que la gallina veu com un gran disbarat, parlessin de… «Ganes de ser artista»?

Feu un cop d’ull al vídeo per descobrir la versió original de «L’aneguet lleig»: el conte de sempre, com mai no us l’han explicat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.