Fi tallers hivern VullEscriure – 2) Escriu el teu llibre de Sant Jordi

 

Si fa un moment us parlava del taller de «Vitamines d’escriptura», ahir també es va acabar l’altre taller que he conduït a la Casa Elizalde de Barcelona aquest hivern: «Escriu el teu llibre de Sant Jordi». El repte? Escriure un llibre de relats en només 10 setmanes!

«T’agradaria formar part d’un col·lectiu d’autors i escriure entre tots un recull de relats? Apunta’t al taller i amb poques sessions tindrem a punt un llibre que portarem a la impremta perquè el puguis regalar el dia de Sant Jordi! La fundadora de VullEscriure.cat proposa un taller adreçat a tots aquells apassionats de l’escriptura que ja fa temps que escriuen i que voldrien veure les seves paraules impreses en un llibre.»

En Joan, en Pere, la Montse, en José Luis, en Fernando, la Núria, la Rosa Maria, la Cèlia, l’Ainoa, la Miracle, en Robert i la Marta van acceptar el repte amb valentia i han treballat de forma incansable per crear del no res el seu propi llibre de Sant Jordi: des de l’escriptura i reescriptura dels textos en si (treballant colze a colze per aprendre els uns dels altres i millorar contínuament les històries que s’estaven creant) fins al disseny de coberta, la contraportada i la revisió del llibre final com veritables editors.

El llibre final es titula «Carner davant de 12 miralls» i aquesta és la seva presentació:

«Corria el 1922 quan Josep Carner va publicar “La creació d’Eva i altres contes”, una radiografia càustica i irreverent de la societat d’entreguerres. Josep Carner (Barcelona, 1884 – Brussel·les, 1970) fou un poeta, periodista, autor de teatre, traductor i gran innovador de la literatura catalana. És considerat el màxim representant de la poesia del noucentisme, conegut com “El príncep dels poetes catalans”.

Avui, gairebé un segle després, un grup de dotze autors torna als (no tan) feliços anys vint per reinterpretar tres d’aquestes històries des d’un nou punt de vista. Un pintor mallorquí aficionat , un pare i un fill enervants de mena i un dentista amb mal d’amors són el pretext perfecte per viatjar en el temps i retre homenatge a una de les plomes més lúcides de la literatura catalana del segle XX.

Tres contes de Carner i dotze mirades que els transformen, eixamplen, disseccionen. El resultat són trenta-sis històries noves amb trenta-sis punts de vista diferents. Un treball coral que neix d’una proposta a la Casa Elizalde, es filtra en la ploma de dotze escriptors i es consensua en la cuina d’un taller d’escriptura, com tastets de novella literatura.»

Objectiu aconseguit, escriptors: espero que hagueu gaudit de l’experiència! Aquestes són algunes de les opinions que m’heu enviat:

«M’ha agradat: metodologia innovadora, treball en equip (implica un esforç formatiu, l’escriure acostuma a ésser quelcom molt personal), conducció molt adient (no és fàcil “dirigir” dotze persones amb els seus diferents perfils i caràcters). En resum: una experiència magnífica.» (Pere E.)

«Una experiència apassionant i molt estimuladora de la creativitat. Les crítiques dels companys no ens desanimaven, més aviat servien per millorar encara més el nostre treball. Molt bé! Treball de grup al que no estem acostumats, però hi ha hagut força harmonia i ganes de treballar.» (Joan B.)

«L’obligació de reescriure escoltant els consells dels companys et permet millorar la teva escriptura. Hi ha dies que s’ha fet curt: mitja horeta més estaria bé. Curs amè i molt pràctica pels que ja hem començat a escriure.» (Robert S.)

El llibre ja és a impremta i d’aquí a unes setmanes el tindrem (per fi!) entre les mans. Els 12 autors de la criatura i una servidora ens retrobarem a la Casa Elizalde el divendres 21 d’abril a la tarda per presentar-lo en societat, fins llavors… Llarga vida als llibres (i als que els llegeixen!). Feliç Sant Jordi!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.